Verse vis

Verse vis kopen en klaarmaken. Hoe begin ik eraan?


Je hebt het misschien in de krant gelezen of op het vrt nieuws gehoord: de prijzen van verse vis zijn sterk gedaald. Dan is dit wel het uitgelezen moment om wat extra vis in te kopen. Wil je weten hoe je verse vis herkent of wat je ermee kan doen?

Lees dan zeker verder!

heek

1. Verse vis herkennen

Via een aantal visuele kenmerken kan je verse vis eenvoudig herkennen, zelfs al is deze reeds voorverpakt. De twee belangrijkste uiterlijke kenmerken zijn:

  • Uitpuilende ogen die helder en glanzend zijn en waarvan de pupil zeer donker is.
  • Bloedrode of felroze glanzende kieuwen.


Indien je je vis zelf kan uitkiezen, kan je nog op volgende eigenschappen letten:

  • Frisse lichte geur
  • Ronde elastische buik
  • Schubben zitten goed vast
  • Graten zitten goed vast aan het vlees


2. Beste seizoenen

Besef dat niet alle vissoorten  het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Maar wat ik persoonlijk nog belangrijker vind, is dat ook vissen seizoensgebonden producten zijn.


Ik geef een voorbeeld. Pladijs (ook wel schol genoemd) is een heel lekkere vis en werd terecht verkozen tot vis van het jaar. Je kan deze het hele jaar door kopen, maar hij is echt op z'n best tussen juni en oktober.   Koop je deze vis in maart of april, dan zal je merken dat het vlees zeer mager is en weinig smaakt heeft. Dit komt omdat hij op dat moment volop in het paaiseizoen zit. Al zijn energie en voedingsstoffen gaan naar de voortplanting. Ik hoor je al denken: 'Allemaal goed en wel.

Maar hoe kan ik dit nu weten?'

Wel, er bestaan seizoenkalenders voor vis, die je gemakkelijk op het internet kan terugvinden. Hierop kan je heel makkelijk nakijken welke vissen het lekkerst zijn in welk seizoen.  Zo kom je nooit voor verrassingen of teleurstellingen te staan.

kabeljauw groenten

3. Ga ik voor een filet, het haasje of toch voor een volledige vis?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt en het antwoord erop is heel eenvoudig. Koop wat je zelf wilt. Koop je een volledige vis, maar zie je jezelf deze niet fileren, vraag dan aan je vishandelaar om dit voor jou te doen.

Ik hoor mensen vaak de vraag stellen wat het verschil is tussen een visfilet en een vishaasje? Een visfilet is de volledige flank (rug en buik) van een vis.

Het vishaasje is enkel het ruggedeelte van de filet. Dit is het beste en daarom ook het duurste stuk.


4. Kooktips

Lezers van mijn blog kennnen mijn motto intussen al: Keep it simple and enjoy. En dat is ook voor visbereidingen niet anders. Het lekkerste blijft een stukje verse vis dat je krokant bakt in veel hoeveboter. Haal daarna de vis uit de pan, voeg wat citroensap toe aan de boter en kruid af. Gebruik de opgewerkte boter als saus. Een vers geklopte mousselinesaus of een beurre blanc is ook altijd een toppertje bij een stukje vis. 

Een gekookt of gesteamed krieltje, een smeuïg aardappelpureetje, pommes duchesses,... allemaal perfecte combinaties voor bij vis. En wat dan met de groenten? Wat verse spinazie, een primeurbloemkool,... Je kan heel veel groenten gebruiken, maar hou ze zo puur mogelijk. Je mag niet vergeten dat de vis de ster is op je bord!


Ga naar de winkel, koop wat vis en ..... geniet ervan!