Secreto ibérico

Secreto Ibérico,

een hemels geheim

 

Pata Negra.
Tapa-liefhebbers denken hierbij ongetwijfeld meteen aan de Spaanse ham die wereldberoemd werd door diens overheerlijke, sublieme smaak.
Pata Negra is echter veel meer dan dat. Het woord op zich verwijst immers naar de afkomst van dit smakelijk stukje vlees, namelijk de zwartpootvarkens die in het zuiden van het Iberisch schiereiland (Spanje) leven. De beste Ibérico varkens hebben een vrije uitloop tussen de eikenbomen. Hierdoor kunnen ze onbeperkt eikels eten, waaraan ze hun verfijnde smaak danken.

Bovendien leveren ze ons niet enkel Pata Negra, maar ook één van mijn topfavorieten, namelijk het Secreto Ibérico.

Ibérico varkens

Wat is dat, Secreto Ibérico?

Secreto is het Spaanse woord voor geheim. Dit wijst meteen op de geheimzinnige sfeer die rond dit stukje Iberisch varkensvlees hangt. Een geheimzinnigheid die me trouwens ook doet denken aan de onglet. Dit stukje rundsvlees, dat ook wel eens slagersbiefstuk genoemd wordt, werd vroeger door de slager steevast voor zichzelf gehouden, simpelweg omdat dit het lekkerste stukje van de koe is.

Van Secreto Ibérico kunnen we net hetzelfde zeggen: dit stukje vlees komt van de schouder van het varken en bevat smakelijk vet tussen de spiervezels, waardoor het vlees heerlijk sappig is.

Secreto ibérico

Secreto Ibérico bereiden

  • Leg het vlees een half uurtje uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.  Secreto heeft van zichzelf zoveel smaak, dat het niet veel kruiding nodig heeft.  Wanneer ik het vlees grill of bak, gebruik ik enkel grof zout en peper van de molen of piment d'espelette.
  • Grill of bak het vlees gedurende maximum 1,5 minuten aan elke kant. Het vlees hoort nog mooi rosé te zien, zo zal het zijn maximale smaak en sappigheid behouden.
Secreto met avocadosalsa

De lekkerste garnituren bij Secreto Ibérico
Maak het niet te complex maar laat de smaak van het vlees de ster van het diner zijn. Gebruik eenvoudige garnituren:

  • Een simpele samengestelde salade, zoals bijvoorbeeld een Griekse salade.
  • Gegrilde groenten zijn ook altijd een toppertje en bovendien heb je hier weinig of geen voorbereiding aan. Groene asperges, paprika, ... De mogelijkheden zijn oneindig.
  • Geen zware saus: Een dressing op basis van olijfolie volstaat al. Vaak serveer ik er zelfs helemaal geen saus bij.Ik zou zeggen: Trakteer jezelf en je gasten op een lekker stukje secreto, zowel in zomer als winter. Smakelijk