Barbecue

De 5 beste tips voor een lekkere barbecue.


Een zwoele, warme avond, nog wat nagenieten in de laatste warme stralen van de ondergaande zon, een lekker glaasje wijn binnen handbereik, een mooi gedekte tafel en de geur van vers aangestoken houtskool in de neus...
Inderdaad, dit is het begin van een heerlijke bbq!

Deze zomer ben je trouwens helemaal in als je je gasten een verrassende barbecue kan voorschotelen.  Gedaan met de kant-en-klare barbecueschotels, geen schaaltjes gesneden tomaat, wortelen en stokbrood meer, maar wel: verrassende salades, heerlijk gemarineerd vlees en vooral geen urenlange voorbereidingen meer! Durf jij een tuinfeest te organiseren waar nog lang over nagepraat zal worden?
Lees dan zeker verder!

Barbecue grillen

1. Hou het eenvoudig.

Wie me een beetje kent, kent mijn credo ondertussen al: Hou het eenvoudig! Je hoeft echt geen 100 verschillende bijgerechten te voorzien of een eindeloze variatie aan vlees te bereiden. Je bezorgt jezelf er alleen maar veel werk én de bijhorende stress mee. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maak 2 à 3 lekkere salades en evenveel bijhorende, grotere stukken vis of vlees van topkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan grote gamba's met groene asperges... steeds een toppertje!


2. Maak je eigen barbecuemarinade.

Het is echt niet zo moeilijk om zelf een lekkere vleesmarinade te maken, bovendien heb je vaak alle benodigde specerijen en kruiden al in huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van een marinade op basis van maisolie, paprikapoeder, curry, zout, cayennepeper en gemalen venkelzaad? Meng en experimenteer naar smaak, laat je barbecuevlees een dagje marineren en

hopla: jouw eigen creatie is een feit! 


Enne, extra voordeel: je hebt meteen ook heel wat centjes uitgespaard op je vlees!

 

secreto gegrild

3. Maak je eigen barbecuesaus.

Traditioneel koopt iedereen een hele verzameling barbecuesausjes, die vervolgens, tijdens de winter, staan weg te kwijnen in de koelkast. Maar wist je dat je met mayonaise alleen al een heleboel andere, lekkere sauzen kan maken? Verdeel deze basissaus bijvoorbeeld over verschillende schaaltjes, en voeg vervolgens aan het eerste wat look toe, aan het tweede wat kruiden en aan het derde wat curry. Zo heb je meteen een variatie aan lekkere én originele, huisbereide dips. Helemaal speciaal wordt het natuurlijk als je werkt met zelfgemaakte mayonaise!

 

4. Verras met originele BBQ - salades.

Nog zo'n klassieker bij de barbecue: een all-you-can-eat buffetje van verse, rauwe groenten zoals sla, komkommer en tomaat. Nochtans zijn er zoveel meer leuke dingen die je kan doen, zonder dat je hier uren (snij)werk aan hebt. Wat dacht je van gegrilde groentjes (op de barbecue natuurlijk)? Asperges, puntpaprika en tomaten zijn hier uitermate geschikt voor. Eens gegrild, hoef je ze enkel nog te overgieten met een lekkere olijfolie en grof zeezout. 

Stokbrood en aardappelsalade kan je dan weer vervangen door een taboulé met groentjes en Griekse yoghurt... Smullen maar!

 

Gamba groene asperge barbecue

5. Serveer zelfgemaakte limonade.

Last but not least: de drankjes! Een lekker wijntje of fris biertje past natuurlijk perfect bij een tuinfeest, maar af en toe wil je toch ook eens gewoon goed kunnen doordrinken? Vervang je suikerrijke frisdranken dan door verse, huisgemaakte limonades of iced tea. Ze zijn niet alleen heerlijk verfrissend, maar bovendien ook veel gezonder.

Ook hier kan ik je vooral aanraden om wat te experimenteren en naar eigen smaak te werken. Probeer bijvoorbeeld eens om je favoriete thee te mengen met wat vers, bijhorend fruit of frisse muntblaadjes. Wil je het wat zoeter, dan kan je altijd nog wat honing toevoegen. Laat het drankje een aantal uren goed afkoelen in de koelkast en serveer ijskoud in een leuk cocktailglas. 


Keep it simple, and enjoy!